2018-03-14

Babeczki pomarańczowe

Przepis na babeczki pomarańczowe.



Czas przygotowania: 55 min.           Stopień trudności: łatwy.           Ilość: 16 porcji.

SKŁADNIKI:

Składniki na babeczki - 16 szt.
mąka - 260 g
cukier - 100 g
jajka - 4 
oliwa Ghee Bio Planete - 120 ml
pomarańcze - 2 szt.
skórka starta z dwóch pomarańczy - 
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda - 1/2 łyżeczki

Składniki na krem - 
sok z pomarańczy - 140 ml
sok z cytryny - 20 ml
cukier - 30 g
jajka - 2 szt.
żółtko - 1 szt.
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
skórka starta z pomarańczy - 1 szt.
serek mascarpone - 200 g
śmietanka 36% - 150 ml

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1:  Przygotować babeczki.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę razem z sodą i proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Pomarańcze dokładnie umyć, usunąć skórkę wraz z albedo (biała część znajdująca się tuż pod skórką), a następnie wyfiletować, czyli wyciąć wszystkie cząstki znajdujące się pomiędzy białymi błonkami. Z części, która pozostaje po filetowaniu wycisnąć sok. Miąższ i sok z pomarańczy zmiksować, za pomocą blendera, na gładko.

KROK 2:  W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz cukier. W drugim naczyniu wymieszać jajka, olej i puree z pomarańczy. Do składników mokrych wsypać suche i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.

KROK 3:  Formę na babeczki wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180oC, przez 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone babeczki ostudzić na kratce.

KROK 4:  Przygotować krem.
Mascarpone i śmietanka powinny być schłodzone. Mąkę wymieszać z cukrem. Do niewielkiego rondelka wlać sok z pomarańczy i cytryny, wsypać cukier z mąką, wymieszać. Dodać jajka, żółtko i skórkę startą z pomarańczy, wymieszać. Całość zagotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze dwie minuty. Gdy krem zgęstnieje, zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą, tak by dotykała powierzchni kremu. Schłodzić.

KROK 5:  Krem pomarańczowy zmiksować z serkiem mascarpone. Śmietanę ubić na sztywny krem. Dodać krem pomarańczowy, krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, zakończonego tylką w kształcie gwiazdki. Babeczki ozdobić kremem.


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel